Sunday, October 18, 2009

| Cuti-cuti Malaysia | Pulau Langkawi |

Salam...

Alhamdulillah akhirnya aku pada petang ni selamat sampai ke rumah ku setelah habis hari minggu ku selama 3 hari 2 malam mengunjungi Majlis Perkahwinan saudara mara ku sambil bercuti di PULAU LANGKAWI bersama-sama ahli keluarga. Bermula daripada 16 oktober sehingga 18 oktober

so barang2 yang perlu-perlu ak bawa ni die
GPS -
Global Positioning System
2 handset celcom postpaid dan celcom prepaid, maxis prepaid tggl uma
kamera digital ak
SONY DSC-W55

Ikuti percutian ku berdasarkan gambar-gambar dibawah

Waktu : 0800
Tarikh : 16 oktober 2009

Pada awal-awal pagi selepas subuh kami bersiap-siap untuk bertolak ke Kuala Perlis dan bertolak tepat jam 8 pagi dgn melalui Lebuh Raya Utara Selatan iaitu PLUS selama 3 jam perjalan.
cepat tak??? memang cepat biasanya kami kalau balik kampung msti kurang2 4 jam perjalanan. tapi hari ni kami terlampau cepat sbb mybe lebuhraya lengang di awal pagi.
so nak dijadikan cerita lah kan
lepas saje sungai petani ada road block oleh trafik, kelam kabut kami pkai seat belt.
hahahaha
igtkan lepas tut tut kne tahan

Polis Trafik sedang menjalankan tugasnya

dapat tau terlebih had laju sbyk 25 km/j
ape lagi kne saman la nsib...
xpela la kan nnti buat rayuan la, ape susah.

kami selamat sampai di jeti kuala perlis jam 10.30. Sampai-sampai je trus pi tgk tiket feri.
pi tgk-tgk yg ada pkul 11.30. amik la tu yg awal. keluarga ku yang pg 6 orang je so seorang kanak2.

Harga Tiket Feri
Dewasa : RM18

Kanak-kanak : RM 13


so jumlah semuanya RM 103 tu untuk pergi saje

tiket pergi

sebelum sampai abah da pon booking kete sewa dari adiknya, pakcik aku la. Die mmg duk sane
keje sane. so sape2 nak gi langkawi leh contact die kalau nak booking kete sewa.
setibanya kami di jeti kuah terus jumpe die dan kereta yang kami dapat TOYOTA AVANZA. sewa untuk sehari RM 150 tp kami dapat RM130 so 2 ari sewa RM 260. tu baru cite sewa kete.


sampai-sampai jer amik gambar


CITRA lg best dari AVANZA


pas dapat kete trus pi check in Apartment Perdana Beach Resort. Apartment ni pon booking dari adik ayah ak yang satu lg. Die club card member untuk resort ni so dapat sewa murah RM 150 jadi 2 hari RM 300. kalau bukan member kata abah RM500.
padan la dgn harga RM500


bilik aku dgn adik ad

ruang tamu
master bedroom

apartment yang lengkap dgn
2 blik tido yg dilengkapi penghawa dingin dan televisyen
2 bilik air yang ada bath tub dan shower
dapur yang dilengkapi dgn microwave, heater dan pinggan mangkuk
ruang tamu luas
dan veranda yang menghala ke hala laut
tidak lupa juga permandangan yang cantik berhampiran dengan langkawi lagoon.

so slps check in ak pg jeti kuah blik pi anta pakcik ak. oh lupe ak bawak die sbb die ble tnjuk arah sbb xtau kt mner apartment tu so die la GPS kami mse tu. So lpas je ak hntr pakcik ak ke jeti ak dan adik2 ak outing untuk photoshot kt dataran Helang
dorg jadi model ak, seblum balik kami beli makanan utk bawa balik kalau kalau lapa leh masak mcm megi, milo 3 in 1, roti.


pekan rabu langkawi igtkn kt alor star jer

ni la outing ak dgn adik adik aku










blik blik jer ayah ak kata die sewa satu kete lg untuk paklong ak so dlm bape mnt keluar lg pi uma sedara mara. sok da kenduri. jadi kne la tlg2 pape ptut hehehe.


proton iswara

syurga coklat





Haji Ismail Group
kedai yang ak kunjungi dan borong segala coklat

antara coklat yang kami borong

dalam perjalanan nak blik sume nak pi shopping kt pekan kuah, ak pulak nak coklat jer ye la langkawi ni kan pulau bebas cukai so barang sume murah2 jadi borong la coklat2 yang ada n yang kawan ak pesan. Perghhhh mmg penuh dgn coklat rambag mata ak murah2 lak tu.

Waktu : 0800
Tarikh : 17 oktober 2009


hari kedua lak pagi2 ak da lapar pi la wat megi goreng dfn milo panas. so ari ni plan pas pi makan kenduri pi shopping pas shopping pi mandi laut...Horayyyyy
ni dua pupu (dua pupu ni selepas drpd sepupu kira mak aku sepupu dgn mak dorg jadi ak plak dua pupu dgn anak dorg) ak dorg khwin skali 1st time ak tgk 2 pasangan pengantin skali kenduri.

sedap la klo lapar

pas kekenyangan bantai nasi minyak pi plak shopping kali ni pakcik tapa ak ikut skali. mak kata nak pi Idaman Suri ak pon xtau ape bnda la Idaman Suri ni. sampai sampai jer tgk mcm pasaraya masuk jer dalam brang2 dapur dan hiasan bilik mmg byk dan murah. kalu jenis ak ni mmg boring klo tmpt2 camni jadi ak jln amik gmbar dalam tu. tp best gak byk la barang2 yang cntik cthnya mug, pinggan mangkuk, dan tmpat ak ske pg bhgn coklat...perghhh pakcik tapa ak blanja plak coklat kit kat n cadbury. ape lagi sambar la...


orang-orang kampung masih bergotong royong












shopping sakan



dalam kul 4 petang setelah pnt shopping sprti dijanjikan mandi manda di pantai cenang. tmpt ni dikatakan pernah dilanda tsunami cerita ni diceritakan oleh pakcik kt gerai mkn tepi pantai ni pada masa tu die tgk kawan pantai gelap jer n air naik, dia dalam keadaan panik hnya dapat slmtkn diri dgn pajat pokok yg berhampiran. tapi kt ctu xberapa truk dlnda tsunami berbnding tmpt lain.
berbalik pada cerita, aku pd mulanya xnk mandi sbb xbwk pkaian salin pon.
ak juz nak amik gmbar n pling pnting gmbar time sunset.
tp akhirnya ak mandi gak sbb ape ntah. mmg ak terlepas utk shot sunset kt stu. sbbnya kamera ak dlam kete n kete mak ayah ak pg jalan2 kt pantai cenang tu.
so mandi pon mandi la n ak jalan2 jmpe anak ketam. so ak cari pnye cari n kumpul byk2 bawak balik ipoh. da nak blik adik ak jmpe lak ketam besar la gak terdampar pada papan yg hanyut, myb papan sampan kut hehehe...
so bwk blik n mmg msih hdup lg skang ni ada dlm akuarium ak kt uma ni.


abah da mak

















gambar yang paling aku suka




malamnye plak ak pi mkn luar sblm pg uma pengantin
lps pi uma pengantin pi uma kakak pengantin beli ikan bilis die bisnes ikan bilis jadi borong lg kami beli ikan bilis pkul 12 malam xprnh dibuat org.

makan malam di restoran selera simpang


Waktu : 0800
Tarikh : 18 oktober 2009


Pagi ni bgn tido trus bersiap pi ke jeti utk pulang ke perak. pulang kali ni dgn 3 buah kluarga, kluarga aku, kluarga paklong dan kluarga pakcik rahman.
dapat feri pkul 11.30 juga. habis sakit tgn2 aku bawak barang2 yang banyak sangat dari pntu masuk jeti shgga la ke jeti.











laksa kuala perlis sedappppppp

so skang ak da slmt smpai kt rumah ak
ak xnk cakap byk2 tgk gmbar pon da phm...
ak penat drive, penat mandi laut smlm pon xabis lg, sakit tgn2 aku.
ak nak tido sok ada kelas.
nsib bek klas xbyk n ak ada byk perkara nak selesaikan besok.
so kalau da baca tu komen2 la penat ak menaip ni da la skt jari jemari ak angkat barang2 bdan pon lenguh2.
diharap para pembaca enjoy dgn kisah ak ni
slmt mlm

Assalamualaikum...
sekian...

Reactions:

12 comments:

solehsunar said...

wak lu..santek2 dowh gmbr..:D

Muhammad Amirul said...

ha baru lu tau camera hebat ke wa hebat...
tapi kne camera dan cameraman seimbang hebatnye baru gempak hasil dan kualiti gmbr tu
:D

CikYana(",) said...

wahwah
shopping sakan nmpk
pape pun..langkawi best siot
huhuhu
barang2 pun murah jer
lawa gmbr2 :)

Muhammad Amirul said...

tq cikyana
comment anda sgt dihargai

Fiq said...

amacam langkawi? best?

Muhammad Amirul said...

best ar brother

Fiq said...

bgus ar best... klu tak best memang nak kena nih...haha

Muhammad Amirul said...

hahaha MALAYSIA is the best

hf said...

seronok sgt nih gi langkawi..besh :)
nak daim!

Muhammad Amirul said...

hehehe mstila best...
peminat daim gak ke ni

zudotasan said...

style la langkawi..
bulan 11 ni maybe g becuti kt sane..
huhuhuh..
xsaba

nizaa said...

rindu ar langkawi..dulu keja sana 2 tahun tauu..naik jemuan kulit2 terbakar panas...:p

Related Posts with Thumbnails
ShaShinKi.com - Malaysia's Online Camera Shop!